Tat Nenas Gulung (180 biji tat )
Bahan-bahan:
√ 1 kg tepung gandum.
√ 625 g mentega (2 1/2 buku mentega)
(atau campuran mentega dan marjerin, contohnya..500g mentega + 125 g marjerin)
√ 4 kuning telur
√ 1 putih telur
√ 1/4 sudu teh garam halus
√ 15-20 g gula halus
√ 1 sudu teh esen vanilla
√ sedikit pewarna kuning
√ 1 kg Jem Nenas (kalu letak byk kena buat lebih sikit lah jem tu)
√ 4 kuning telur
√ 1 putih telur
√ 1/4 sudu teh garam halus
√ 15-20 g gula halus
√ 1 sudu teh esen vanilla
√ sedikit pewarna kuning
√ 1 kg Jem Nenas (kalu letak byk kena buat lebih sikit lah jem tu)
Sapuan:
1 kuning telur + sedkit pewarna kuning + 1/2 sudu kecil air - kacau sebati
Cara Membuat:
1.Campurkan kuning telur, putih telur, garam halus esen vanilla dan pewarna kuning dlm mangkuk kecil, pukul sket.
2.Dalam mangkuk besar, gaul kan mentega, gula dan tepung hingga menjadi serbuk roti kemudian masukkan campuran telur tadi. Gaul sebati. Masukkan dlm acuan tat gulung, picit dan letak kan jem kemudian gulung.
3.Sapu atasnya dengan bahan sapuan kemudian bakar pada suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak (suhu dan masa bergantung kpd jenis oven)
Nota: Jika adunan keras di mana gulungan putus-putus boleh lah tambah sedikit lg majerin/mentega sehingga mendapat adunan yg betul-betul lembut
![]() |
tat nenas versi saya.. Paling saya suka..! |
No comments:
Post a Comment